کامپیوتر کوانتومی ابری آی بی ام
به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از تلگراف، شرکت آی بی ام از حدود یک سال قبل امکان دسترسی به قابلیتهای یک پردازنده کوانتومی را از طریق ابر (cloud) فراهم کرده بود. اکنون این شرکت دو پردازنده جدید را معرفی کرده است که اولی با استفاده از 16 بیت کوانتومی (کیوبیت) توان پردازش کوانتومی ابری را افزایش میدهد و دومی که به صورت یک پردازنده مستقل طراحی شده و توان پردازشی آن دو برابر اولی است، به صورت تجاری عرضه خواهد شد.
کامپیوترهای کوانتومی با استفاده از قابلیتهای مکانیک کونتومی در مقایسه با کامپیوترهای متداول در بازار، از قابلیتها و توان پردازشی بسیار بالاتری بهرهمند هستند. در حال حاضر پردازنده کوانتومی ابری آی بی ام با استفاده از 5 کیوبیت ساخته شده است و توان پردازشی آن معادل یک پردازنده عادی 32 بیتی است. اما با استفاده از فناوری 16 کیوبیت، توان پردازشی آن به 65.536 بیت میرسد و امکان اجرای محاسبات ابری بسیار پیچیده تر را برای متخصصان محققان فراهم میکند.
پردازنده 17 کیوبیتی که توان پردازشی آن دو برای پردازنده 16 کیوبیتی است، قویترین پردازنده کوانتومی تاریخ شرکت آی بی ام محسوب میشود. این پردازنده بهمنظور تامین توان موردنیاز اولین نسل از کامپیوترهای کوانتومی تجاری آی بی ام طراحی شده است.
متخصصان آی بی ام امیدوارند با استفاده از امکاناتی که امروز در اختیار دارند بتوانند کامپیوترهایی با توان پردازشی 50 کیوبیت یا بیشتر تولید کنند.
IBMاز ابتکار جدیدی رونمایی کرد که کامپیوترهای کوانتومی جهانی را به صورت تجاری ارائه می کند. IBM Q برای نخستین بار در این صنعت، قدرت محاسبات کوانتومی را از طریق پلتفرم ابری کمپانی در اختیار افراد علاقه مند قرار می دهد و یک گام عظیم رو به جلو است. هم اکنون سخت افزارهای کوانتومی از طریق شرکت هایی نظیر «دی-وِیو» (D-Wave) در دسترس قرار گرفته اند اما این سخت افزارها در محاسبات دارای محدودیت هایی هستند ولی حالا IBM Q کامپیوتر کوانتومی جهانی را در اختیار افراد قرار می دهد که از طریق آن می توانند مسائلی که کامپیوترهای مرسوم در حل آن ناتوان هستند را پردازش کنند. گفتنی است هدف IBM تولید سیستمی با پردازشگر 5 کیوبیتی است که بتواند مزایای محاسبات کوانتومی را نسبت به روش های مرسوم مشخص کند. در همین حال IBM با کمپانی ها و سازمان های دیگر همکاری کرده تا اپلیکیشن هایی را برای مهار قدرت سخت افزار جدید خود توسعه دهد .
لازم به ذکر است IBM امروز API را منتشر کرده که روند ساخت رابط میان کامپیوترهای معمول و کامپیوتر کوانتومی 5 کیوبیتی خود را ساده تر می کند. همچنین پلتفرم آنلاین کمپانی شبیه سازی جدید را ارائه می کند که قادر است مدارهایی با قدرت 20 کیوبیت را مدلسازی کند. علاوه بر آن IBM در نیمه اول سال جاری SDK تازه ای را عرضه می کند تا به کاربران در ساخت اپلیکیشن های ساده برای استفاده از تجربه کوانتومی کمک کند.
ناگفته نماند تاکنون تلاش های بسیاری در زمینه تجاری سازی کامپیوترهای کوانتومی صورت گرفته و به نظر می رسد در چند سال آینده IBM بتواند به صورت تجاری سیستم های را توسعه دهد و به صورت مداوم قدرت پردازش کیوبیتی آنها را افزایش دهد.
اگر IBM Q موفق ظاهر شود، می تواند به درک چگونگی استفاده کاربران عادی، محققان و شرکت ها از کامپیوترهای کوانتومی کمک کند. در این مسیر طراحی سخت افزاری فرای کامپیوترهای کلاسیک یک جنبه قضیه است و مهار کردن قدرت آن نیز یک جنبه دیگر.
ثبت نظر